top of page
Etsi
  • Writer's pictureAri Ilola

Rastipisteiden valinta ratamestarin näkökulmasta



Rastipisteiden valintaa ohjaa monta eri asiaa. Rogaining-kisassa yksi pääperiaate on se, että mikään joukkue ei ehdi käymään kisan aikana kaikilla rasteilla. Tämä merkitsee sitä, että rasteja pitää olla tarpeeksi paljon tai niiden täytyy sijaita niin kaukana toisistaan, että yksikään joukkue ei pysty Louna-Rogan tapauksessa kuudessa tunnissa kiertämään kaikkia rasteja. Kun kartta on mittakaavaltaan 1:25000, niin hyväkuntoinen joukkue saattaisi ehtiä käymään kartan kaikilla reunoilla. Mutta kun rastien määrää lisätään sen verran, että kartan keskiosassakin on jonkun verran rasteja, niin kaikkien rastien kerääminen kuudessa tunnissa ei ole mahdollista. Rasteja on ollut aikaisempina vuosina noin 50. Yhtenäkään vuotena ei ole ollut lähelläkään sellainen tilanne, että rastit olisivat loppuneet kesken kärjeltä. Tänä vuonna rasteja on ennätysmäärä, joten kaikkia rasteja ei kukaan tule kiertämään.




Yhtenä kriteerinä rastien valinnassa on emit-kortin rajallinen kapasiteetti. Rastipisteillä käynnin tarkastaminen tapahtuu emit-kortin leimojen perusteella. Emit-kortille mahtuu 50 leimausta. Tämä merkitsee sitä, että maalileimauksen lisäksi kisan aikana kortille mahtuu 49 rastia. Eli mikään joukkue ei saisi käydä kisan aikana yli 49 rastilla. Tänä vuonna rasteja on jonkin verran yli 50, joten rastit on pyritty sijoittamaan kartalle sen verran etäälle toisistaan, että kuuden tunnin aikana paras joukkue tekee leimauksia alle 50. Se kuinka hyvin tässä on onnistuttu, nähdään vasta lokakuussa. Mutta koejuoksujen perusteella yli 50 rastin haku tuntuu mahdottomalta urakalta. Toisaalta mitä enemmän rasteja kartalla on, sitä haastavammaksi reitin suunnittelu tulee. Kun rastimäärä on iso, niin erilaisten reittivalintojen merkitys korostuu. Ensimmäisinä vuosina kärkijoukkueet menivät melkein samat reitit, mutta tänä vuonna tullaan todennäköisesti näkemään useampia hyviä pistemääriä kerääviä reittejä, koska rastimäärä on kasvatettu aikaisemmasta. Erityisesti kolmen tunnin sarjoissa on mukavampaa tehdä reittisuunnittelua, kun lähellä kisakeskustakin on riittävästi rasteja.



Vaikka ratamestari ei varsinaisesti ole miettinyt rastien viennin helppoutta, niin siinäkin tulee raja jossain vaiheessa vastaan. Viime vuonna kahdelta mieheltä meni yli kuusi tuntia aikaa viedä rastit maastoon, vaikka siirtymiä mentiin autolla. Kovin paljon pidempää päivää ei kahden miehen kokoonpanolla pysty tekemään. Rasteja on muutamia ihan tien lähelläkin, mutta on myös sellaisiakin rasteja, joista lähimmälle tielle on matkaa yli kilometri. Tämän vuoden kartta näyttää siltä, että rastit saa juuri ja juuri vietyä yhdessä päivässä maastoon.



Yksi asia, mikä on ollut myös rastipaikkojen valinnassa suurena vaikuttajana, on teiden mahdollisimman vähäinen käyttö. Rastit on pyritty sijoittamaan niin, että nopein reitti seuraavalle rastille olisi metsää pitkin. Tämä ei ihan kaikissa paikoissa ole onnistunut, mutta eniten pisteitä keräävien joukkueiden osalta myös suunnistustaito tulee olemaan merkittävässä osassa. Mikäli haluaa kulkea pelkästään teitä pitkin, niin pistesaalis ei ole paras mahdollinen. Tosin suurin osa rasteista on sellaisia, että niiden lähelle pääsee myös teitä ja polkuja pitkin. Tällöin kuitenkin kuljettava matka on useissa paikoissa ratkaisevasti pidempi. Mutta, vaikka suunnistustaito olisi heikko, niin sellaisiakin rasteja löytyy, jotka ovat löydettävissä huonommallakin kartanlukutaidolla. Polkuja pitkin reitillä tullaan etenemään paikoin pitkiäkin pätkiä.



Koska Louna-Roga on ollut jo neljä kertaa aikaisemminkin samassa maastossa, niin aikaisempien kisojen rastipisteitä on jo melkoisesti myös tämän vuoden kisakartalla. Mutta yhtään samaa rastipistettä ei ole vieläkään käytössä aikaisempiin vuosiin verrattuna. Muutama piste on todella lähellä jotain edellisten vuosien rastia, mutta tulosuunta saattaa olla toinen, jolloin rastille joutuu suunnistamaan tänäkin vuonna ihan oikeasti.



Hienot maisemat ja komeat rastipisteet on osittain käytetty jo aikaisemmin, mutta kyllä niitä on pyritty saamaan myös tämän vuoden kartalle. Kartalla on ihan uusia alueita, joissa ei aikaisemmin ole käyty. Näiden osalta rastipisteiden valinta oli helpompaa, mutta kyllä jo aikaisemminkin kartalla olleista paikoistakin on löydetty muutamia hienoja rastipisteitä.

Rastipisteiden pisteytyksessä on lähdetty siitä, että parhaat kohteet saavat isoimmat pisteet. Myös joitain suunnistuksen kannalta vaikeita rasteja on pisteytetty korkealle. Tosin kisakeskuksen läheltä löytyy myös muutama helpohko rasti, jonka arvo on hyvä. Korkeimpien rastipisteiden hakemiseen ei välttämättä tarvitse olla kuuden tunnin sarjassa, vaan myös kolmen tunnin sarjalaiset ehtivät käymään useammalla kahdeksan tai yhdeksän pisteen rastilla.



Myös hakkuuaukioita on pyritty välttämään rastipisteiden paikkoina. Ensimmäisen suunnitelman perusteella useampikin rasti olisi ollut keskellä hakkuuaukiota. Pienten muutosten jälkeen vain yksi rasti taitaa olla taimikossa. Muutamissa kohdissa rastien väliselle reitille osuu hakkuuaukioita, mutta pienellä reitinvalinta muutoksella lähes kaikki hakkuuaukiot ovat vältettävissä.


Lokakuun kelit voivat olla melkein mitä vain. Viime vuonna nautittiin hienosta syyssäästä, mutta toissa vuonna kisan alussa sade kasteli kaikki kilpailijat. Pitkän kisan onnistunut läpimeno edellyttää myös tankkausta matkan aikana. Kisamaastossa on huoltopisteitä, joihin kilpailijat voivat jättää järjestäjän toimitettavaksi tavaroitaan. Huoltopisteet on merkitty karttaan ja ne selviävät vasta kisapäivänä.



356 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page