top of page
Etsi
  • Writer's pictureAri Ilola

Korteniemen metsävartijan tila

Päivitetty: 24. syysk. 2021Yksi Liesjärven kansallispuiston hienoimpia nähtävyyksiä on Kortenimen metsänvartijan tila. Korteniemen pihapiiri rakennuksineen, puutarhoineen ja viljelyksineen on säilynyt lähes muuttumattomana yli sata vuotta. Kesäaikaan tilalla eletään 1910-luvun mukaisesti.


Kesäisin Korteniemessä käyskentelevät suomalaisten alkuperäisrotujen kotieläimet: hevonen, lehmät, lampaat sekä kanat ja kukko. Tosin Louna-Rogan aikaan eläimet ovat jo palanneet kotitiloillensa. Pelloilla ja kasvimaalla viljellään vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita perinteisin työtavoin. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä. Perinnetilan tarkoituksena on kulttuurimaiseman, vanhan rakennuskannan ja kulttuurista riippuvaisten lajien suojelu sekä vanhan perinnetiedon ylläpitäminen.
Nykyisin Korteniemi on Metsähallituksen ainut Etelä-Suomessa sijaitseva metsänvartijatila, jossa rakennusten ja pihapiirin ehjä kokonaisuus on säilynyt. Metsähallitus on teettänyt tilan historiasta ja vanhasta maankäytöstä selvitykset, joiden pohjalta on laadittu perinnetilan hoidon erityissuunnitelma vuonna 1997.


Jos rastien haun yhteydessä ei ehdi kunnolla tutustumaan perinnetilaan, niin kannattaa ensi kesänä varata aikaa Kortenimen tutkimiseen silloin, kun opas on paikalla.
71 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page